Näin potilaan pääsy hoitoon nopeutuu

EKG:n hyödyntäminen ja diagnosointiprosessit ovat kehittyneet paljon viime vuosikymmenten aikana, ja lähivuosina otetaan avuksi tekoäly.

Kardiologi Mikko Syvänne työskenteli ennen eläkkeelle jäämistään pitkään sydäntautien näköalapaikoilla, mm. HYKS:n pitkäaikaisena sydäntautien osastonylilääkärinä ja Sydänliiton ylilääkärinä.  ”Vaikka yleislääkäreille opetettiin ainakin jo 1970-luvulla perus-EKG: n tulkintaa, oli Holter-analytiikka aluksi erikoislääkärien työkalu. Pitkissä, 24 tunnin mittauksissa erikoislääkäri tutki EKG-raporttia pikakelauksella tietokoneen ruudulta ja huomattuaan poikkeavuuksia hän pysähtyi tutkimaan kyseistä kohtaa”,  kertoo Mikko Syvänne.

1980-luvulla isoimmat perusterveydenhuollon yksiköt palkkasivat kliinisiä fysiologeja valvomaan ja tulkitsemaan rasitus-EKG:tä. Myös yleislääkärit ovat halunneet kehittäneet osaamistaan EKG:n tulkitsemisessa. Esimerkiksi Lääkäripäivillä EKG-koulutus on ollut suosittua. EKG-viivain on lääkäreille tuttu työväline EKG:n aikaintervallien mittaamiseksi ja nykyään automaattianalyysien tarkastamiseksi. Se toimii myös muistin tukena eräissä tavallisissa EKG-muutoksissa.

Etäanalyysipalvelu on tehokas matalan kynnyksen palvelu ja tuki yleislääkärille

HeartBug Pro -laite on kehitetty pitkäaikaiseen monitorointiin.

EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti 24–48 tunnin nauhoituksina (Holter-tutkimus) on tarpeen epäiltäessä rytmihäiriöitä. Jossain määrin sillä voidaan tutkia myös sydänlihaksen hapenpuutetta. Aikaisemmin tutkimus saatiin vain lähettämällä potilas erikoissairaanhoidon konsultaatioon. Tänä päivänä yleis- ja työterveyslääkärit saavat monin paikoin tutkimuksen omassa toimipisteessään. Löydösten analysoimiseen tarvitaan edelleen erikoislääkäriä, yleensä kardiologia tai kliinistä fysiologia, minkä palvelun yleislääkärit voivat saada ulkoiselta palveluntarjoajalta tai he voivat hyödyntää oman yksikkönsä resursseja.

Mikko Syvänteen näkemyksen mukaan etäanalyysipalvelut ovat tärkeä ja kustannustehokas matalan kynnyksen palvelu ja tuki yleislääkärille. ”Kynnys lähettää erikoisterveydenhuoltoon voi olla korkea, jos potilas kertoo sydämen ’vähän tykyttävän’. Laadukkaat etäanalyysipalvelut auttavat askeleen pitemmälle hoitoprosessissa. Erikoislääkärin lausunto on mahdollista saada muutamassa päivässä.”

 

Etäanalyysipalvelu tuo kardiologin lausunnon yleislääkärin käyttöön ja nopeuttaa potilasprosessia.

Laadukas automaattianalyysi muutamassa minuutissa

Tulevaisuudessa EKG-analytiikka kehittyy entisestään. Suuret datamäärät, kehittyvät algoritmit ja parempi laskentakapasiteetti mahdollistavat entistä parempien raporttien kehittämisen yleis- ja erikoislääkärien päätöksenteon tueksi.

RemoteA kehittää parhaillaan SmartECG-palvelua, joka sisältää algoritmin tuottaman automaattianalyysin sekä erikoislääkärien lausuntopalvelun. Lähettävä lääkäri saa automaattianalyysin muutamassa minuutissa EKG-datan lataamisesta. Halutessaan lääkäri voi tilata erikoislääkärin lausunnon joustavasti valintansa mukaan joko SmartECG-palvelun kautta tai hyödyntäen sisäisiä prosessejaan. SmartECG-palvelukokonaisuus siis nopeuttaa potilaan diagnosointiprosessia entisestään.

Palvelu tulee olemaan yhteensopiva 80 % EKG-monitorointilaitteiden kanssa. SmartECG-palvelun lääketieteellinen validointiprosessi alkaa keväällä 2018 ja pilotointi FDA- ja CE-validoinnin valmistuttua syksyllä 2018, minkä jälkeen palvelu lanseerataan.

SmartECG-palvelu tukee yleislääkäriä ja kardiologia diagnosoinnissa.

 

RemoteA on vuonna 2002 perustettu suomalainen, yksityisomisteinen terveysteknologian yritys, joka on erikostunut sydändatan analysoimiseen ja sähköisiin terveyspalveluihin, ja on myös sertifioitu lääkelaitevalmistaja. Kaikki alkoi uniapnealaitteesta, jota kehitettiin kotimonitorointia varten  Lue tarinamme uniapnean etäanalyysipalvelusta EKG-algoritmin kehittäjäksi. Tarjoamme etäanalyysipalveluita Ruotsissa ja Britanniassa.

SmartECG -palvelu

Täällä kerromme lisää SmartECG-palvelusta ja sen vaikutuksista terveydenhuollon toimijoihin.

Haluamme tarjota parhaan mahdollisen työkalun yleislääkärien ja kardiologien käyttöön. Siksi pyydämme Sinua, hyvä terveydenhuollon ammattilainen kertomaan näkemyksistäsi ja tarpeistasi jo SmartECG-palvelun kehitystyön aikana.  Kutsumme sinut, terveydenhuollon ammattilainen SmartECG Paneeliin. Tutustu tarkemmin ja tule mukaan.

SmartECG -palvelu auttaa myös EKG-laitevalmistajia palvelemaan asiakkaittaan paremmin. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Tilaa RemoteAn uutiskirje

Haluatko pysyä ajan tasalla tekoälyn hyödyntämisestä terveydenhuollossa? Haluatko seurata SmartECG-palveumme kehittämistä? Tilaa noin neljä kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme (suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi) tästä.

 

 

Top